Sivuja päivitetty

23.9. 2024 kello 21.

Halutessasi lisätietoja retkistämme, ota yhteyttä:
+358-400 385 690
asb-lehti@agility.inet.fi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:248074 kpl

 

Fotosafarit jatkossa

Motosafareiden lisäksi alkuperäisiä Fotosafareita?

_00-650_fs-jat.jpg

Elokuussa 2014 kolme alkuperäisten Fotosafareiden puuhamiestä, Markku Matikainen (vas.) Hannu Hämälä ja Kaj Gumpler tekivät yli 30 vuoden tauon jälkeen ekskursion Savukosken Tulppioon *).

Tämän retken teemana virkistyskalastuksen ohessa oli keskustella ja pohtia tarkemmin Fotosafareiden järjestämistä jotakuinkin samalla teemalla kuin vuosina 1979-1985.

Huom. Kaikki tämän sivun kuvat suurenevat niitä klikkaamalla

Fotosafarikurssien sisältöihin on aina sisältynyt valokuvauksen ja kuvasommittelun perusasioiden opetusta sekä aimo annos alueen luontoon liittyvää opastusta ja neuvontaa. Näiden asioiden soveltamista nykypäivän digikuvauksen vaatimusten mukaisiksi pohdittiin erityisesti Tulppiossa.

Koeluonteisella hyljesafarilla syyskuussa 2014 Markku Matikainen (oik.) kertoo objetiivien polttoväleistä ja valovoimista, sekä miten ne muodostuvat ja mihin sellaisia tarvitaan.

 

_01-350_fs-jat.jpg

_02-650_fs-jat.jpg

Fotosafareilla Itse kunkin kuvauskaluston käyttöön liittyvää apua kuvaustilanteissa annetaan aina tarpeen mukaan.

_03-650_fs-jat.jpg

Oulun seudulla Liminganlahti ja Hailuoto ovat aikaisempien safareiden vetäjille hyvinkin tuttuja kohteita. Hailuodossa järjestettiin vuosina 1979-1984 useita kymmeniä viikonlopun kestäviä Fotosafareita touko- ja syyskuussa.

Kuvassa Heidi Andersson (vas.), Kaj Gumpler sekä Anne Brax tutustumassa Liminganlahden linnustoon Jari Peltomäen (oik.) opastamana toukokuussa 2010.

 

_04-650_fs-jat.jpg

Olemme käyneet selvittämässä Hailuodossa ja Limingassa luento- ja taukotiloja sekä kartoittaneet paikallisten luontokuvaajien ja –asiantuntijoiden kiinnostusta toimia oppaina tulevilla kursseilla. Molemmat alueet ovat tunnettuja runsaasta lintulajistostaan erityisesti kevät ja syysmuuttojen aikana.

Kuva Hailuodon koesafarilta toukokuussa 2011.Edessä  Aarne Oikarinen (vas.),  Markku Ikäheimo, Martti Lepojärvi sekä Mikko Keisu. Takana Markku Matikainen (vas.) Erkki Laisalmi sekä Tuomo Tapanila.

Olemme yöpyneet eri petokuvauskojuissa ja onnistuneet tallentamaan muistikorteille lukuisten karhujen lisäksi myös susia sekä harvinaisemmista petolinnuista haarahaukan lisäksi maa- ja merikotkia.

Mitä tällainen Fotosafarin petokuvauspaketti sitten tulevaisuudessa sisältäisi, sitä suunnittelemme vielä huolellisesti.

 

_06-350_fs-jatk.jpg

 

Kuhmon ja Suomussalmen alueilla kävimmekin syyskuun 2014 alussa selvittelemässä mielenkiintoisia petoeläinten kuvauspaikkoja ja keskustelemassa paikallisten petokuvausyrittäjien kanssa yhteistyömahdollisuuksista.

Kuvassa  vasemmalla kuhmolaisen Articmedian Lassi Rautiainen ja Fotosafarin  edustajat Hannu Hämälä, Markku Matikainen ja Kaj Gumpler.

_05-650_fs-jat.jpg

_07-650_fs-jat.jpg

Syyskuussa 2014 järjestimme laivalla koeluonteisen hylkeiden kuvaussafarin perämeren pohjoisosaan. Retken aikana kokeilimme myös, miten valokuvauksen perusasioiden opetus onnistuu ahtaimmissakin luentotiloissa. Lue lisää tästä safarista [klikkaa]

Tämän Fotosafarin kehittelyä jatkamme edelleen.

Kuvassa Vesa Vainionpään (vas.)  Raija Väyrysen sekä takana olevan Pertti Väyrysen tähyslasilla taitaa olla hylkeitä, joista otettiin varmuudella satamäärin kuvia.

_08-650_fs-jat.jpg

Iloinen muisto 35 vuoden takaa löytyi Tulppiosta, vanhalta leirialueeltamme Nuortti- ja Tulppiojokien risteyksestä, jota ihailevat Hannu Hämälä (vas.) ja Markku Matikainen. Ensimmäistä leiriä pystyttämässä ollut haukiputaalainen Taisto Partanen veisti moottorisahalla tämän safariseidan silloisen leirimme portille. Nykyään patsas näyttää toimivan kala- ja metsämiesten suojelijana, ainakin  sen yksi veistetty uloke oli täynnä kolikoita, vieheitä ja hylsyjä. 

Tänä päivänä tuontyyppiset leirit ovat historiaa, mutta entä tulevaisuudessa?

Seuraa sivujamme!

*) Tulppiossa (http://www.tulppionmajat.fi/) järjestettiin 1979-1982 joka kesä useampia viikon valokuvausleirejä. Kurssilaisten majoitukset, ruokailu- sekä luentotilat ja jopa sauna oli järjestetty armeijan teltoissa. Kurssilaisten diafilmit kehitettiin telttalaboratoriossa ja tarvittava huuhteluvesi otettiin suoraan vieressä virtaavasta joesta.